Aki keres, az talál...

2010. december 17., péntek

Ráhagyó elhatárolódás


Nagy örömömre szolgál, hogyha barátaim sikerre biztatnak beszélgetésünk során.
Megértem én, mennyi gátja van a költészet érvényesülésének, olyan ideáknak, amely az ellenséget is megbecsüli, a megbántást önmagában átdolgozza, a megoldásra törekszik.

Az elmúlt héten írtam egy költeményt, és benne elégségesnek tartottam, ha a hátralévő életemben akár csupáncsak másolással foglalkoznék:
http://www.harmoniakert.hu/opus_anti-forradalom.htm. Mert van egy pszichológiai aspektus, amit észre kell venni: az öndialógus, az önreflexió. Megfigyelheti az ember saját magán, mennyi szálka, keserűség, méreg és harag kavarog benne, amikor olvas vagy tartósan folytat egy műveletet, ezt az alantas ösztönt kell folyton leküzdenie az alkotóképességéért és a civilizáció javaiért. 

A magyar kesergés rögtön eszembe juttat egy zsákutcát, amelynek az a lényege, hogy mi magyarok kiválóak vagyunk, a többiek ellenére. Ezért nem tartok a nemzeti önfényezőkkel együtt, inkább kibékülök a magam esetlenségével, akinek csak néha-néha sikerül valami jóra jutnia, de határozott ideálok emelik fölé a mégoly kiábrándító valóságnak is: http://www.harmoniakert.hu/opus_bajban_hazam.htm

Mindig érdeklődéssel fordultam a barátaim felé, ha éreztem bennük a munkás, szakmai és gondolkodó törődést. Talán egyszer szolgálatukra lehetek, amelyből kitűnik valamely helyénvaló képességem. Azt azonban szeretném elkerülni, hogy a biztatás csupán olyan ráhagyó gesztus legyen: Törekedj csak te a jóra! Hogy mi a való, azt én tudom.

Határozottan érzem, hogy a kulturális termékek finanszírozhatóságát illetően egyedi modellre találtam, amikor a Harmóniakert c. versgyűjteményemet publikálom. Visszaemlékszem, amikor Dr. Wertán ügyvéd úr először nyugtázta törekvésemet, míg kudarcot szenvedtem az önkormányzatoknál és a szponzoroknál. Majd ezt követően aláírtam a novum Kiadóval való szerződést, és az ügyet az ügyvéd úrral való kontroll során a magánszemélyekkel kötött szerződésre alapoztam. Ezek szerint a kockázatot több ember kis értékű adománya viseli, de sikert jelent, ha ezeknek az embereknek, mint befektetőknek keletkezik osztalék-jellegű adózott jövedelme.

Most itt tartok, közel két tucat magánszemély adománya, több mint fél millió forint fedezet. Átérzem ezeknek a kispénzű embereknek az áldozatvállalását, szeretetüket és a versekbe fektetett bizalmukat, azok nemes szándékát. Ez semmiképpen a magam sikere, inkább egy képviselt közösségi költőszerep, amire büszke vagyok.
A részletekről még itt is olvasni bővebben: http://www.harmoniakert.hu/szolgaltatas.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése